RESIPI AYAM RENDANG - TURUN TEMURUN

4:04 PM


بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Salam 5 ramadhan. Pejam celik dah 5 hari kita berpuasa eh. Masih bertahan..?? hee..semalam balik dari kerja semangat pulak tolong mak masak dan belajar dengan masterchef cara buat rendang ayam aka ghondang ayam. Cara buat rendang actually x susah pun guys! Just campak2 je bahan tu. LETS DUIT..!! 


STEP BY STEP


♥ Potongan kecil ayam
 Bawang merah 5 ulas dipotong halus
♥ Cili api segenggam ditumbuk
♥ Kunyit 5 sudu besar

** Kesemua bahan di atas di campak ke dalam kuali


♥ Kelapa 2 biji diperah untuk santan ny
♥ Asam keping 2 keping

** Kecutkan dahulu ayam dengan pati santan
** Masukkan asam keping


♥ Serai 3 batang dititikkan

** Masukkan lebihan perahan santan
** Kemudian masukkan serai
** Kacau dengan penuh kasih sayang
** Ditambah dengan senyuman yang manis, 
** Jangan lupa taruk garam sebagai perasa
** Masak sehingga kering


TADAAA..dah pun siap!!
Rasa kuah tu yang mahal tu..


Nyum..nyum..!!
Berselera sungguh berbuka semalam!!



** Balik ni nak buat ayam goreng kicap madu pulak

Baca entry lain

0 darlings

DRAMA QUEEN