MUDAHNYA BAYAR PTPTN ONLINE VIA KWSP AKAUN 2

10:57 AM



بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Salam pagi Jumaat. Sudahkah anda ber KAHFI..?? Kalau belum, kalau bizi boleh dengar via mp3 key..? Nak dijadikan cerita, minggu lepas ak terbaca 1 artikel tentang pasangan suami isteri yang terkandas di airport disebabkan nama diorang dah kena balcklist. Kata mereka, sebelum ni nama mereka clear je dalam website Imegresen ( klik gambar di atas untuk semakan ) alih2 nak check in dah kena block. Haaa...x ke naya tu. Ak sebagai pembayar x tegar PTPTN ni, terus cuak. Baru tersedar dari mimpi. 

..................................
29/03/2017
..................................

Ak call PTPTN hotline : 03-2193 3000. Alhamdulillah dilayan dengan begitu baik sekali. Kemudian, dibagi KWSP hotline 03-8922 6000 untuk dihubungi. Antara maklumat yang diberi adalah nama pengajian, tahun pengajian & no pinjaman. Tapi ayat last pegawai tersebut hampir meragut jantung ak yang lemah ni. Nak tahu ap dia cakap? 

" Nama cik ni masih tiada halangan untuk ke luar negara tapi bila2 masa je boleh diblacklist

Mak oii, sentap..!! Terus ak call KSWP pula untuk proses e-pengeluaran akaun 2. Amik masa x lama pun, lepas menjawab 3 soalan interview ak di ajar cara untuk aktifkan i-akaun. Klik >>> login kali pertama >>> then cipta username & password

Okay, step seterusnya klik >>> pengeluaran >>> permohonan baru >>> isi maklumat sehingga akhir >>> submit >>> permohonan akan diproses >>> sms akan dihantar sekiranya diterima.

..................................
30/03/2017
..................................

Surat cinta dari KWSP diterima. SMS yang berbunyi ( kalau kau baca dengan kuat ) " Permohonan anda telah diproses. Sila ke KWSP untuk sahkan cap ibu jari & bawa dokumen sebelum 12/4/2017 ". Woww..!! Pantas & efisien. 

..................................
31/03/2017
..................................

Dokumen asal & potostat disediakan antaranya : IC, Sijil graduasi & Transkrip peperiksaan. In syaa Allah, petang ni ak akan ke KWSP untuk proses cap ibu jari & pengesahan. Wish me luck!! Hihihi...



** Moga semuanya berjalan lancar

Baca entry lain

4 darlings

  1. Mmg mudah dan cepat. Kak ana pun dah buat last year. Tp masih byk baki ptptn. Huaaaa 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kak ana, ni pun still byk lg baki nk kne bayar T T

      Delete
  2. Yups betul tu. Saya dah guna akaun ke 2 untuk setelkan outstading amount yg tertunggak. Lega sikit. Pastu terus kena buat pembyaran bulanan secara konsistn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..lps ni kena disiplin bayar bulan scra konsisten

      Delete

DRAMA QUEEN