HIKING KE BUKIT BATU PUTIH, TG TUAN

12:46 PM

بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Happy belated new year..!! 2017 dah..??


New year korang cmne? Ke sama je mcm dulu? hihi. Kali ni ak share pengalaman ke Bukit Batu Putih, Port Dickson. Planning last minute dgn kawan. Selalu ny planning last min ni keberangkalian nak menjadi tu tinggi. Malam tahun baru no bunga2 api, tido awal sebab esok ny semangat gaban nak hiking ke Bukit Batu Putih. Yosh!

Meeting dgn yg lain kat Pintu masuk Hutan Rekreasi Tanjung Tuan. Betul2 sebelah Hotel Ilham, so kalau nak senang tnye je atuk waze or gugel. Tup2 dah sampai dah. Yuran masuk tu kena bayar 1 hinggit. Then jalan terus je di atas jalan tar, nikmati keindahan flora tepi atas depan belakang sambil gelak2. Sampai di penghujung, korang akan jumpa signboard kecil menuju ke bukit batu putih. Cerita banyak pun mengabihkan boreh jo. So.. 

keep calm & lets enjoy the view 


Warm up dahulu sebelum sampai check point Bukit Batu Putih


Haa...jom masuk hutan. Dah nampak signboard Batu Putih =P


Jalan2 sambil tersongeh..


Nikmati flora di sekeliling 


Dah nak sampai puncak Batu Putih


Laluan penghijrahan burung pemangsa. Mano burung eh..??


Ni nak cakap apa ni..? Hehe..


Ehh..dah sampai dah. Kejap je dalam 30min kot..?? 


Penuh manusia2 kat atas..kita leks lu kat sini.


Memang x dapat bergerak atas ni sebab ramai orang. Bergambar kat 1 port je..


Cuaca pun dah panas sebab sampai lambat



Menikmati keindahan laut PD


Meriah dengan kasut


Tunggu turn nak turun ke bahagian hujung tapi x dapat


Haa..nampak x muka frust sebab x dapat turun ke hujung tu..hihihi


View Bukit Batu Putih dari puncak


Tadi naik sekarang turun pulak..hehe


Next checkpoint ke Monkey Bay kite


Ehh..dah sampai. Laluan sini mencabar sket banyak akar kayu


Dah nampak pantai..kat sini boleh mandi2
Kawan ak cakap laut ni tempat pusaran air. Kapal or orang mandi hilang x dijumpai.


Lepak kat Monkey Bay kejap..x nampak plk monyet..hee


Acah2 buat cover album


Cantik view kat sini..
okay jom gerak ke rumah api Tg Tuan!


Melepaskan lelah sebelum naik tangga ke rumah api


Sekali-sekala ktrg nak bermanja dgn Ifq..kikiki


Orang cakap rumah api Tg Tuan ni keras.
Ad orang pernah cerita yg rumah api ni kena gegar waktu malam waktu dia tengah bekerja..hi hi hi


Zoom in sket rumah api ni..boleh tengok dari luar je.
Jangan ngado2 nak masuk.


Tawaf sekeliling rumah api


Layan sebentar laut di hadapan


Sebelum balik kita penuhkan ilmu di dada..eceh!


Keluar je dari pintu gerbang terus carik ice cream
Nikmat weiii..thanks Ifq sebab belanja..hihi

Perut pun dah menggelegak minta makanan, kami jalan2 cari makan di Dataran Teluk Kemang. Umat manusia x payah cerita la..penuh berderet2 sepanjang pantai melepak. Kat kedai makan pun penuh. Eksaited betul memasing sambut tahun baru yer. Huhu..Perut dah kenyang cuci mata berjalan di sepanjang pantai. 


Sayonara...sehingga kita ketemu lagi..
Next trip meh..??



Notakaki : Kaki kejang 3 hari..aduh!

Baca entry lain

4 darlings

  1. Nak try jugak hiking satu hari nie. Tapi stamina tak fit. Cmne tue? Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena try..best! hihi..sama la xde la fit sgt. Paling koman pun 3 hari kaki kejang balik tu..ahahaha

      Delete
  2. hahaha..saiya pon pergi pd gak, camping..tp awal bulan 2..sgt jauh dgn new year

    ReplyDelete

DRAMA QUEEN