DIY : Handbag makeover

4:29 PM

بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Baru berkesempatan untuk hupdet blog satupermata. Alahai..berdebu ek. Okeh kali ni ak DIY handbag ak yg dah berkurun pakai. Lama kot..hmmm dah pakai dalam 3 - 4 yrs macam tu..? Ntah ak pun x ingat. Nak kata ad sentimental value tu x lah jugak. Lebih kepada ak malas nak beli bag yang baru. Hihihi. Bag xde rosak memang elok lagi kot. Cuma top dia je ad merekah-rekah gittew..macam dalam pic kat bawah ni haa.

 ⇩ ⇩ ⇩


See..?? Nak pakai pun rasa cam malu la jugak kan. Thanks to my bakat yang suka dok menampal-nampal ni, ak dapat idea untuk makeover handbag ak ni dengan fabrik pua kumbu lebihan skirt ak dulu ~


Bahan-bahan yg diperlukan

❤ Handbag
❤ Fabrik
❤ Gam fabrik 


❤ Kad manila untuk pola
❤ Gunting, kapur, pembaris, gunting


KEEP CALM AND LETS START MOVE IT..!!

STEP 1


Mula2 kita amik ukuran untuk pola. Lekap atas kad manila key. Alaa...sama macam buat baju kan. Kena ad pola. Gittew..

STEP 2


Siap lukis kita gunting pola dan akan dapat bentuk macam kat atas ni. 

STEP 3


Lekatkan pola pada handbag. Make sure bentuk sama seperti yang kita nak. Kalau x nanti haru pulak.

STEP 4


Dah puas hati dengan bentuk pola, kita tekapkan pada fabrik pua kumbu. Lakar menggunakan kapur yer. Mula2 ak ingat nak guna pen je sekali x nampak pape daa..IMPORTANT!! Basikan 1cm untuk jahitan.

STEP 5


Next step, gunting fabrik tersebut dan proceed untuk proses jahitan. Kalau nak lagi kemas pilih benang yang sama warna dengan fabrik. Macam ak warna hijau lah. Hee...

STEP 6


Last step ialah proses gam. Kenapa ak gam? Sebab x boleh nak jahit kot. Huhu. Make sure korang guna kan gam fabrik bukan gam cap ayam key. Sat g tercabut ko punya kain tu. uppss!! 


DONE..!! Hakak belanja pic depan & belakang yang dah siap ditampal. Lepas ni dah boleh pakai balik handbag ni gi kenduri. Kalau jalan2 keluar memang x lah ak nak pakai handbag ni. X boleh nak sumbat segala mak nenek khazanah..And lastly, pesanan dari penaja **korang ikut perangai ak key, jangan membazir. Muehehe...



** Minggu depan plan nak membazir

Baca entry lain

0 darlings

DRAMA QUEEN